"Disse får reinsjakt"
... stod det å lese i én av lokalavisene på Oppdal 7. juni i år. Jeg hadde for første gang søkt om reinsjakt. Som 1. gangsjeger og innenbygdsboende var jeg garantert kort. Jeg fikk tildelt et kort på en Kløftbukk. Dette er et dyr på ca. 2,5 år.
Tidligere på året hadde jeg kjøpt meg en ny rifle - Remington 700 SPS SS 308 Winchester, fra Jakt og friluft i Arendal. Egentlig var jeg veldig ambivalent til 'storviltjakt' fordi jeg jo i de siste 5-6 årene kun har jaktet småvilt (rype, skogsfugl, hare, etc.). Så det var det jeg var vant med. Men i og med at det er MYE snakk om villreinsjakta her på Oppdal, året rundt, så måtte jeg prøve det.
”Forsommerens viktigste avgjørelse er tatt. Reinsjakta på Oppdal Bygdealmenning er trukket. Se hvem som har fått jakt her!” Her er artikkelen.
Oppdal Bygdealmenning er med sine 1161 km2 en av landets største bygdeallmenninger, og reinsjakta i almenningen er ettertraktet. Den fordeler seg på Snøhetta (østlig del) og Knutshø. Stammen i øst teller 1800 dyr, mens det i Knutshø er en stamme på 1400 dyr. Disse to jaktområdene er delt på midten av E6. Snøhetta på vest og Knutshø på øst. Villreinstammen på Dovre er den mest folkesky. Blir den 'støkket' kan den løpe flere kilometre før den stopper. Det er 26 villrein stammer i Norge.
Så endelig var det min tur til å prøve villrein jakt. Men jeg følte veldig sterkt i juli og august at dette med reinsjakta stod litt i veien for meg i forhold til at jeg jo egentlig ventet på åpning av rypejakta 10. september. Egentlig hadde jeg ikke lyst til å dra avgårde på noe reinsjakt. Den var rett og slett i veien for meg. Men uansett, nå hadde jeg kort og jeg måtte jo ihvertfall prøve. Jeg visste ikke hva som ville vente meg! For å si det mildt.
Blandt lokalbefolkningen er det en kjent sak at det er langt tøffere å jakte på Snøhetta enn på Knutshø. På Knutshø er det flere bilveier langt inne i fjellet. Det er det ikke på Snøhetta. Her er det ikke én bilvei inn. Så de tøffeste søker seg på Snøhetta ... (Det sies av mange at de som jakter på Knutshø er "dieseljegere". Noen kjører faktisk fram og tilbake langs med veiene, sitter i bilene og speider. For mange av disse bærer de kjøttet kun noen få meter. Det er tøffere å gå med 30, 40, 60 eller kanskje 80 kg kjøtt eller mer i sekken (+ oppakning) 8-15km i fjellet og ned til vei.
Søknadsmengden er relativt stor, normalt er sjansen for å få reinsjakt ca 10%. Men som 1. gangs jeger og innenbygdsboende var jeg altså garantert kort. Jeg betalte kr 2.000 for dette.
Les hva Oppdal bygdealmenning skriver om reinsjakta.
Fredag 20. august 2001 - Tythøa
Reinsjakta startet 15. august og jeg hadde på forhånd bestemt meg for at det var rypejakta som jeg skulle bruke feriedager på (el. avspasering). Ikke reinsjakta. Så jeg skulle her, satse kun helger, eller deler av helgene framover.
Den første muligheten var helgen 20. til 22. august. Det var to av oss som la i vei fredag etter jobb. Jeg hadde fylt sekken med mat og drikke (4 små kartonger med rødvin og 2 øl). Tenke seg til! Det var jo egentlig alt for mye. I tillegg kom klær, liggeunderlag, telt og Jerven Thermo duk. Rifle og ammunisjon var selvfølgelig også med. Dersom vi ville fått skutt et dyr ville det blitt en ekstra tur for å få med seg alt.
Fra Oppdal sentrum og opp Sæterfjellet tar det ikke mer enn 15-20 minutter. Da kommer man opp til nesten toppen av Sæterfjellet. Herfra må en gå ca. 200-400 høydemetre før ferden går innover. Fra parkeringsplassen går det 2-3 forskjellige merkede stier innover (vestover). Fra parkeringen og inn til teltplass var det ca. 8-9 km. Det var grått og litt regn i lufta når vi la i vei fra bilen. Vi gikk i tåke. Etter ca. 2 km og noen 100 høydemetre kom vi plutselig over tåken/skylaget. Det var en herlig opplevelse! Plutselig kunne man se langt innover fjellet. Vi var over skylaget, det var sol og blå himmel og vi var på en måte for oss sjøl, der inne.
Jeg hadde en bang anelse om at jeg kanskje ville få et bitte lite gnagesår. Hvorfor vet jeg ikke, fordi jeg brukte min Scarpa Ladakh GTX. Disse kjøpte jeg vinteren 07/08. Kosta meg ca. kr 3.000. Litt rart i grunn å få gnagesår hvert år på et skopar som for lenge siden skulle vært inn-gått.
Vi gikk via Storbukktjønna og videre forbi Tythøtjønna. Etter ca. 2 timers gange fant vi oss en teltplass på sør/øst siden av Tythøa. Det var da begynt å bli litt skumt. Her la vi oss til ved en bekk. Teltplassen lå litt i le for vinden og vi ville samtidig få morgensolen neste dag. Hvis den kom.
Lørdag 21. august
Vi våknet opp til skyet og litt regn. Natten hadde vært helt ok. Vind forårsaket endel blafring i teltduken i løpet av natta og jeg sov vel kanskje ikke like godt som jeg normalt gjør hjemme hos Åse... For å si det sånn.
En god overnattingsplass
Gjorde en grov bommert v/ pakking. Tok ikke med lue og heller ikke vanter! At det går an. Det ble faktisk kaldt denne lørdagen. Måtte bruke en trang buff til lue.
Været skifter fort på fjellet. I det ene øyeblikket er det skyet, i det andre titter sola fram og gir varme.
Men etter en god frokos, endel kaffe og snus gikk vi i vei vestover mot Raudhøa (1.725 moh.). Her skulle det være flere gode utkiktsposter. Ifølge min turkamerat ville vi derifra ha god oversikt over reinens naturlige trekkrute.
Problemet da. Det hadde fram til nå vært at det i flere uker hadde vært 'søravær'! Vind fra sør. Det betyr igjen at reinen står i sør. Den går mot vinden. Det er da 99% sikkert at størsteparten av reinsstammen står v/ Lesja. Lengst sør i fjellet. Den går aldri over E6. Den holder seg i sitt område. Krysser aldri veier og jernbane. Lesja er ikke på vårt område. I utgangspunktet bør en vente med å jakte rein (på Oppdal) til vinden snur, altså det blir nordavær. Men, det vil alltid være enkelt dyr eller små flokker av dyr som ikke følger den største hopen.
Det var en som sa til meg her i høst at du jakter ikke rein med bein og armer, men med ører og øyne...
Uansett, Været var ok, men vind og litt lav temeratur gjorde at hele lørdagen nok var litt kaldt. Men det gikk greit. Gnagesåra mine var nok blitt værre, fordi jeg kjente ved vært skritt nå at det 'beit' godt bak i hælene. Jeg la på compeed. Det var ingen rein å se. Vi hørte på radioen at det var skutt noen få dyr 'inne på' vårt område.
Sola kom også fram iløpet av dagen.Flott syn fra utkiktsposten
Det ble faktisk tilløp til adrenalin og litt action midt på dagen. Jeg gikk ca. 15m bak han andre.Plutselig ser jeg han står og veiver med armene og peker. Da så jeg deler av geviret på en rein bak noen steiner bare 30-40m unna. Jeg hiver av meg sekken og ordner med rifla. Småløper i retningen mens jeg lader opp. Kikker til venstre og høyre og venter å se reinen bak neste stein. Men nei! Den, og kalven, var borte vekk. Faktisk 400-600 meter lengre nede - i full fart! Det gikk fort. Dette skjedde på toppen av Raudhøa. Sannsynligvis hadde den blitt støkket av 2 andre jegere som vi så et godt stykke nedenfor der hvor vi stod. Simla og kalven hadde nok løpt mot oss, sett oss på toppen og tatt en annen vei ned igjen. Vi kunne fra toppen av Raudhøa se ytterligere 2 andre jegere ca. 1km unna som beinfløy etter dyra. Men de kom aldri på skuddhold.
På ettermiddagen gikk vi tilbake til campen. Spiste middag og tok livet med ro. På kvelden gikk vi til Tythøtjønna og fisket. Kompisen fikk 1 ørret (2kg) m/ oter (Valdresfjøla). Den spiste vi til kvelds. Nam, nam. Godt med øl og rødvin var det også.
Søndag 22. august
Vi voknet opp til godt vær.
Ser kanskje ut som om han Hauge har "poser" under aua...
Turen i dag gikk vel til samme sted som forrige dagen. Gnagesårene var blitt værre og ved vært skritt var det som et hælvete!! Det var da jeg bestemte meg for å kjøpe nye støvler.
Det var lite som skjedde denne dagen. Turen gikk i dag også til Raudhøa, videre nordover, til høyre for Tythøkollen, mot Storbukktjønna og til bilen. Kom hjem ca. kl 18. Beina (hælene) var helt 'kjørt'. Blodige gnagesår. Kjøttsåra var på størrelsen med en snusboks.
Uken etter var jeg innom VPG på Oppdal og fikk et skikkelig godt tilbud på et par støvler fra Kayland. Men det viktigste for meg nå var å få støvler som passa til beina mine. Ikke nødvendigvis at de var "best buy", "best-i-test", eller lignende. Jeg har brede føtter og er skikkelig plattfot.
Alfa støvlene Walk King så ut til å passe godt. Crispi Skarven likeså. Men uansett så skulle dem passe! Jeg er blitt skeptisk til de somsier at man må "gå inn støvlene". Til en viss grad JA, men ikke at man skal tvinge skoa til å passe beina eller motsatt. Egentlig skal beina fra første stund gli rett inn i støvlene!

Lørdag 28. august – Grønnbakken
Kjørte hjemmefra langs E6 sørover, forbi Kongsvoll og 1 km videre til Grønnbakken. Det regnet denne dagen og snødde enda lenger opp i fjellene. Så det var en kald opplevelse. Her oppe er man inne i moskusland. Så der måtte jeg være OBS. Etter 1,5 time gikk jeg på noe jeg trodde var tuer el. forhøyninger i bakken. Men det var det da altså ikke! Det var 6 stk. moskus som lå på bakken. Jeg var altså da bare 50 m unna. Men de så meg ikke, for de lå med ryggen til. Så jeg gikk baklengs et stykke og gikk en stor bue unne.
Moskus 50m unna. Kanskje ikke så lett å se på bildet, men de er der. Ser du nøye nok så kan en skimte dem.
Snø i fjellet
Jeg kom meg aldri oppover fjellsidene. Det var for kaldt og bløtt. Det regna og snødde om hverandre. Jeg hadde dessuten starta opp turen for sent. Jeg var blitt blaut inn til skinnet og var egentlig fornøyd etter 3-4 timer. De nye støvla fungerte 100%. Ingen tegn til nye gnagesår. Men jeg hadde bestemt meg for at nå måtte jeg gå til innkjøp av nye jakke. Og jeg visste hva jeg skulle ha...!
En Norrøna Forelhogna Gore-Tex Perf Shell Jacket. Dyr men skikkelig bra. Fra før hadde jeg buksa, så da ville jeg få en komplett 100% fungerende fjellbekledning.
Dette skulle bli turen over alle turer!
Dro etter jobben på fredag opp på Sæterfjellet. Bil helt opp på fjellet. Parkerte. Gikk 8km innover (vest). Til et sted som heter Tjønnglupen. Var invitert av en kollega om å bli med og jakte. Vi skulle overnatte på ei hytte ved et vann som heter Tjønnglupen. Reinsjakt på Oppdal er lisensiert. Dvs. man må søke og hver 3. år kan man få reinsjaktkort. Jeg, som 1. gangsjeger og innenbygdsboende, var garantert jaktkort (denne første gangen). Jeg vil muligens få jaktkort i 2012 el. 2013. I år fikk jeg kort på "Kløftbukk". Dette er en 2,5 år gammel bukk.
Denne helgen skulle også Espen komme oppover. Det var meldt veldig flott vær. Arild (kollegaen) og jeg kom fram til hytta på fredag kveld. Espen skulle komme neste dag.
Lørdag 4. september
Neste dag kl 0630 sto vi opp. Arild er en som liker å starte tidlig. Vi åt frokost og fikk oss en kopp kaffe før vi rigga opp ryggsekkene og gjorde riflene klare. Når vi kom ut av hytta måtte vi sveipe en runde med kikkerten for å se om vi kunne se rein. DET GJORDE VI!! De stod veldig bra til, fordi de stod på toppen av fjellet 2 km unna - Fremste Åmotshytten.
Arild speider fra hytteveggen
Toppen av Snøhetta i bakgrunnen
Men midtveis i krypinga, etter ca. 45 minutter kjente jeg plutselig at jeg var delvis "lam" i kroppen. Det var som om all krafta var borte. Bein og armer ville liksom ikke mer. Jeg var bare litt anpusten etter å ha krypi, men jeg skulle ikke være utslitt. Det var noe annet som skjedde. Hele kroppen og kanskje hue var "gele". Jeg tror adrenalinet gav meg et puss. Jeg måtte snakke til meg sjøl og tvinge meg videre. Dette varte vel i 10-15 minutter. Så var jeg back in business.
Det var ganske spennende for når jeg noen ganger var veldig nære, så kunne jeg høre reinen lage sine lyder. Da hadde jeg rein på venstre hånd, rett foran og høyre side. Uten å se dem! Jeg kunne jo ikke reise meg opp. Og heller ikke hadde jeg noen i sikte. Jeg bare var veldig nære.
Flere ganger hadde jeg et dyr i kornet, men i og med at de stadig går videre og beiter mister en sjansen. Det skal ikke stå et dyr bak. Dyret må stå alene. Jeg kunne ikke spotte noen kløftbukk heller. Men jeg hadde jo bestemt meg for at jeg skulle skyte dyr uansett denne helgen så ei simle ville bli bra det og.
Så ca. kl 0830, etter å ha krypi 1,5 timer, fikk jeg sjansen. Deler av flokken stod bare 100 meter unna. Jeg fikk ei god feit simle i kikkerten. Jeg lå rimelig bra på bakken og hadde en god skytestilling. Nå eller aldri tenkte jeg. Trakk av og så dyret falle - tvert. Ahh, det var deilig! Resten av flokken for avgårde. Min første rein. Skuddet satt ganske perfekt.
Midt i bildet ligger simla, mens resten av flokken kan skimtes til høyre lenger ned i dalen
Godt plassert skudd. En kan se av skyggen fra sola at det er tidlig på morgenen ...
Et flott dyr og en stolt jeger.
Utvomming, slakting og partering
Det var sol og god temperatur. Vi drakk da kaffe oppe på en flate mens vi hadde veldig god utsikt østover mot sola og etter hvert flere jegere. Vi så både rein og jegere utover dagen. Vi så hvordan de strevde med å komme innpå reinsflokken. Egentlig var vi heldige som spotta dyra så tidlig om morgenen. Det var før alle andre jegere ville komme inn på dyra og begynne å smyge fra sine kanter. Da ville flokken som jeg smøyg på kanskje ha blitt støkka - før jeg hadde kommet på skuddhold og fått skutt.
Klokka 10:45 skjøt jeg også en kalv. Arild sin. Vi drakk kaffe og kosa oss på samme sted. Hele dagen. Ca. kl 1430 pakka vi sammen og gikk mot hytta, med reinskjøttet i sekken. Kjøttvekten jeg bar var ca. 36kg. 2km til hytta. Vi var på hytta ca. 16. Det første vi gjorde var å sprette hver vår øl. I solveggen. Det var godt det!!!!
Her kommer Espen (m/ ny sekk og greier...)
Broderen redda meg med ett par øl og cognac ...
Espen ankom senere på kvelden og han hadde med øl og cognac og masse god mat. Til kvelds åt vi 2 stk. reinsdyrhjerter, surra i bacon, sjarlottlauk og fløte. Espen hadde med løk og fløte. Det var godt det og!!!! Det var første gang jeg har spist ferskt reinsdyrshjerte. Og jeg håper ikke det blir siste gang.
Søndag 5. september
Vi sjekker om 'stabburet' og kjøttet er intakt.
Kjøttet henger til mørning i utedassen, men det veit ikke Åse...
Espen kokkellerer frokost ute ...
Det var en skikkelig flott tur gitt! Dette blir et minne for livet! Mange flotte opplevelser, helt herlig natur, været var helt perfekt med sol og blå himmel, mye god mat og godt drikke og ikke minst et flott kameratskap.